Dvaja členovia Asociácie samaritánov SR pôjdu pomáhať na Haiti

20.01.2010 Kežmarok

Kežmarok 20. januára (TASR) – Dvaja členovia Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR), prezident ASSR Marcel Sedlačko a Tomáš Dovjak, odchádzajú v piatok 22. januára z viedenského letiska na pomoc obetiam ...
Záchranári so sebou vezú zdravotnícke vybavenie pre ošetrovanie postihnutých a materiál pre samotný pobyt. V Kežmarku sa dnes pripravovali na odchod, ešte pred tým však navštívili Kliniku cudzokrajných chorôb a cudzokrajnej medicíny v Košiciach, kde boli zaočkovaní proti viacerým chorobám.
Dvaja slovenskí samaritáni idú na Haiti v skupine spolu s troma kolegami z Rakúska približne na dva týždne. Neskôr budú vystriedaní ďalšou skupinou piatich záchranárov, taktiež zo Slovenska a Rakúska, ktorí tam ostanú taktiež minimálne 14 dní. \"Našou úlohou bude poskytovať zdravotnú starostlivosť v poľných podmienkach, predpokladáme vykonávanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorá tam najviac chýba, \" konštatoval Sedlačko.
Záchranári so sebou vezú zdravotnícke vybavenie na oživovanie, ale aj základnú zdravotnú starostlivosť od liekov až po obväzy. Okrem toho si berú aj kompletný materiál na prežitie, pretože z hľadiska infraštruktúry nie je možné očakávať na Haiti akúkoľvek pomoc. \"Nejdeme zachraňovať ľudí, na to je už naozaj neskoro, my ideme poskytnúť zdravotnú starostlivosť pre to obrovské množstvo zranených ľudí, \" spresnil Sedlačko.
\"Pre nás je to prvá takáto akcia, človek ide možno s nejakými obavami, my však musíme vylúčiť akékoľvek nebezpečie, pretože iba zdravý a živý záchranár dokáže pomôcť, \" odpovedal na otázku, či majú strach ísť do takého nebezpečného prostredia.
ASSR je členom Poľnej zdravotníckej jednotky ako súčasti modulu Ministerstva vnútra SR, ktorý je určený na pomoc pri katastrofách a nehodách s hromadným postihnutím osôb na území Slovenska a v zahraničí.
 

Vyberte región